Grote Limburgse bedrijven

Hoewel vaak wordt aangenomen dat alle grote bedrijven zich in de Randstad bevinden, heeft ook Limburg een aantal grote bedrijven die het noemen waard zijn. Doordat Limburg aan België en Duitsland grenst, profiteren bedrijven vaak van internationale handel. Vanuit Limburg vindt veel transport plaats naar de rest van Nederland en Europa. Het belangrijkste station voor goederentransport is Venlo. Vanuit hier reizen goederentreinen de grens over naar Duitsland. Door de gunstige ligging van de provincie zijn er diverse grote Limburgse bedrijven ontstaan. Lees hier meer over welke bedrijven dat zijn.

Voorbeelden van grote bedrijven in Limburg

Diverse grote bedrijven hebben een Limburgse oorsprong. Een van de bekendste autoproducenten is NedCar in Born. Hier zijn onder andere DAFS, Mitsubishi's, Volvo's en Smarts geproduceerd. Na het faillissement in 2012, zijn ze BMW mini's gaan bouwen. Andere voorbeelden van grote Limburgse bedrijven zijn Jan Linders en DSM. Jan Linders is een supermarktketen opgericht in 1954 door hoe kan het ook anders: Jan Linders. De supermarkt bevindt zich door heel Limburg en delen van Noord-Brabant. DSM is een bedrijf dat al bestaat sinds 1902. Van oorsprong was het een bedrijf voor de exploitatie van steenkoolreserves. Na de periode van mijnbouw, ging het bedrijf over op de petrochemische industrie.

Internationale grote bedrijven in Limburg

Naast oorspronkelijke Limburgse bedrijven, hebben ook internationale bedrijven Limburg ontdekt. In deze provincie hebben onder andere DHL, Deloitte, Cofely, Ikea, Vodafone en Volvo zich gevestigd. Deze bedrijven profiteren allemaal van de gunstige ligging en de goede bereikbaarheid. Er wordt verwacht dat de Limburgse economie nog veel meer kan groeien. Daarnaast is er een grote verscheidenheid aan werknemers, door de aanwezigheid van diverse mbo- en hbo-opleidingen en de Universiteit Maastricht.